Almos historia Del 24 – 1670-talet Hed Nilssons Brita

2016-10-29 at 05:06 Lämna en kommentar

På 1980-talet fanns en liten och oansenlig skylt uppe på Käringberget i Leksand med texten ”Anno 1671 den 6 February brendes i Lexand 8 trulkieringar”. Namnen följde och en var från Almo. Det var Hed Nilssons Brita.

Det gjorde att jag efter ett par decennier började söka efter vem denna kvinna kunde vara. Till min stora förvåning upptäckte jag att hon var från min gård i Almo. I Hedgården i Almo fanns i början av 1670-talet två kvinnor med namnet Brita. Det var gårdsinnehavaren Per Nilssons hustru och hans syster.

Vem av dessa två som råkade ut för detta öde vet vi ännu inte med säkerhet. Det som stod i kyrkböckerna är avlägsnat, troligen i skam inför eftervärlden för vad som hände. Det som mest talar för att det var Pers hustru är att hon kallades Nilssons Brita. Ytterligare blev det nya gårdsnamnet PerNils uppkallat efter Per och ingen annan.

Om det varit Pers syster borde det ha varit mer relevant att hon hade kallats Nilses Britta. Dessutom har namnet på Pers hustru aldrig omnämnts i något sammanhang, vilket är något underligt. Hennes namn blev förträngt.

Denna Britta hade i tingsrätten 26 Almobarn som vittnade mot henne och omtalade, att hon hade fört dom till Blåkulla. Efter förmodad tortyr erkände slutligen Britta att det hade hänt i fem av dessa fall, och hon blev därmed som häxa dömd till döden genom bränning. Det blev åtta kvinnor från olika byar i Leksand som brändes samtidigt den ödesdigra dagen sjätte februari 1671, därav en kvinna från vardera byarna Hallen och Backbyn i Siljansnäs.

Det som är speciellt för Almo är att bland nämndemännen i tinget satt en Almobo. Det var Lars Matsson från Almgården med tre egna barn i åldern 6 till 17 år. Hur upplevde han detta remarkabla skådespel då han han fick höra vittnesmålen från de 26 barnen, som han så väl kände hemifrån byn.

Almo var ju ingen stor by, och jag blev nyfiken på hur många barn som fanns med i den officiella statistiken. Jag räknade alla barn från 6 till 17 år, födda 1654-1665.

Jag häpnade då jag hittade igen bara 21 barn, varav 14 från Östra Almo och 7 från Västra Almo, i totalt 11 barnfamiljer. Om vi lägger till några femåringar och artonåringar så kanske vi kan komma upp till 26 barn. Alltså, alla barn i byn ställde upp och vittnade mot den trängda Brita inklusive nämndemannen Lars Matssons tre barn.

Remarkabelt nyttjande av små barn för mycket suspekta syftemål!

Hur upplevde Lars sin situation att sitta med bland nämndemännen i tinget då hela processen genomfördes. Hur påverkade Lars sina tre barn? Han kanske var övertygad själv att det var häxkrafter i görningen?

Dessutom var Lars släkt med Brita eftersom Lars var sonson till Britas farbror Erik i PerNilsgården. Det gjorde ärendet som nämndeman extra känsligt för Lars. Han var i det här fallet närmast jävig.

Men nu började barn i byn att få undervisning och upplysning, och den sorgsna händelsen behövde aldrig upprepas.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almos historia Del 23 – 1670-talets svåra början Hänt under vecka 643 på Mukkunni Hill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


oktober 2016
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: