Almos historia Del 28 – Anna Larsdotter i NäsJerkesgården Inflyttning

2016-11-05 at 03:55 Lämna en kommentar

Genom att följa Anna Larsdotter, född cirka under 1630-talet, i domböckerna under andra halvan av 1600-talet i mina senare bloggar har vi nu fått ett bättre grepp om NäsJerkesgårdens uppkomst.

Tydligen var det Annas fader Hans Lars Andersson som hade etablerat gården tillsammans med sin hustru Elin. Av förnamnet att döma var hon säkerligen inte från Almo.

Inte heller Lars var uppväxt i Almo. Hans mor Kerstin Ersdotter föddes i närmaste granngården PerNilses, som hennes farfar Erik Persson byggt upp. Kerstin gifte sig med en karl som troligen hette Anders Hansson.

Men vi har emellertid ännu inte stött på hans namn i skrift i något dokument, och vi vet inte vilken by han kom från. Det finns många byar i Leksand där namnet Anders Hansson förekommer under 1600-talet, och det skulle vara tidsödande att gå igenom alla dessa potentiella män som kunde kandidera att vara Kerstins make.

Anders och Kerstin fick två barn Lars och Anna och det var Lars flyttade tillbaka till Almo och grundade NäsJerkesgården. I gårdens andra generationen kan vi följa Hans Lars Anderssons dotter Anna Larsdotter genom ett antal rättsfall som tagits upp i Leksandstinget.

Annas offentliga liv började med ett mökränkningsfall, som jag omnämnde i min blogg 2016-10-27.  Anna Larsdotter anklagade 1657-01-02 inför tinget att Johan Persson på Backa (=Backbyn) hade mökränkt henne. Han kunde inte övertalas till att ingå äktenskap och ”… fälldes därför han till 40 d., konan till 20 d”.

Långt senare hör vi om Anna Larsdotter vid ett rättsfall 22/1 1686 där det står ”h. Anna, sal. Johan Persson i Almo”, där h. Anna är Anna Larsdotter och med ”sal. Johan Persson” menas att hennes avlidne make hette Johan Persson.

Det ser alltså ut att Anna i alla fall hade gift sig med den Johan från Backbyn som först hade mökränkt henne. De hade tydligen kommit till insikt om, att det nog var bäst i alla fall att gifta sig. Hoppas bara att de slapp böta de 60 daler som tinget hade utdömt för deras försyndelser. Det var ju ganska mycket pengar för dom båda.

Vi har ett liknande tingsfall 1662-01-03 som angick byn Björken. Där står det att ”Anders Hansson Cwicker har belägrat Karin Jönsdotter på Björken, en änka, och under äktenskapssken bedragit och rått henne med barn, det hon dock ännu icke har fött. Anders övertalades omsider att taga henne till äkta, varpå de bägge slogos i hand, ty blevo de ock efter böner och förböner med böterna förskonte”.

Eftersom Karin var änka hette det inte att hon blivit ”mökränkt”. Med den tidens terminologi hette det då istället att hon blivit ”belägrad”, eller som i det här fallet vid senare tillfälle, att Anders blev anklagad för ”lönskaläge” med änkan Karin.

I det fallet blev det inget av med giftermålet och redan i slutet av samma år 1662-12-18 kom fallet upp till tinget igen och det blev ett nytt domslut att ”till barnsens uppfostrande skall han giva henne årligen 12 spannmål i 4 år och betala henne en skjorta och ett par hanskar och vantar efter goda mäns värdering”.

Emellertid Anna och Johan gifte sig och blev Almobor i Annas hemgård NäsJerkesgården, där de inte tycktes trivas särdeles bra. Båda var inflyttade fåglar som hade svårt att rota sig i den homogena och något inskränkta kulturen i byn.

Om det handlar nästa Almohistoriska blogg.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almos historia Del 27 – 1680-talet Rättsfall om jord köp och försäljning Hänt under vecka 644 på Mukkunni Hill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2016
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: