Almos historia Del 32 – 1600-talets slut – Förtroendeuppdrag
2016-11-14 at 01:34 Lämna en kommentar
Från det att förtroendeuppdragen som nämndeman i häradsrätten och kyrkvärd i kyrkan under tidigare 1600-tal gått till Almgårdarna i Östra Almo började under slutet av 1600-talen även Västra Almo att få viss tilldelning.
Den förste var Store Per Persson I (1634-1691) i JonsPellesgården, som blivit utnämnd till revningsman att delta i en 10-mannagrupp sammansatt av representanter från Björken, Almo, Laknäs , Plintsberg, Västanvik, Djura, Västanfors, Mjälgen och två andra i dokumentet oläsbara byar. Resultatet av den revning de deltog i resulterade i det viktiga revningsdokumentet 1734.
Nästa stora revning var storskiftet 1826 och sedan följde laga skiftet 1974. Av myndigheterna genomförda förändringar i den privata markägarstrukturen har alltid blivit mycket debatterade, vilket vi i modern tid mycket väl känner till från laga skiftet. Att skiftningen av marken inte var lätt visar även följande tingsrättsfall från 16 december 1689:
”Nämndemannen Per Persson på Björken besvärade sig över Göran Karlsson på Mon för otidighet som han har … emot honom samt de andra revningsmännen när de höllo på att förrätta den sista knektreven i sommars skällande denne för tjuver och skälmer och att han skall låt hänga dem med fötterna opp och huvudet ner … ett sådant ofog”.
Efter Per Persson I i JonsPellesgården tog sonen Per Persson II (1672-1750) över gården. Han gick i sin faders fotspår och blev en livligt engagerad man. Han var nämndeman under 18 år, sexman 26 år och dessutom tunnlagskarl.
- Som nämndeman ersatte han Lars Matsson i Kyrkvärdsgården i Almgårdarna
- Som sexman var han den förste från Almo med det uppdraget
- Som tunnlagskarl var han kronans lokala representant för uppbörd av skatt på kollektiva leveranser av ved och kol. Innan Store Per Persson i JonsPellesgården fick den sysslan hade dock Back Per Persson från BackPersgården i Östra Almo under cirka 1690-talet varit tunnlagskarl under åtta år.
Den nyuppförda JonsPellesgården hade från början blivit en uppmärksammad gård i Almo.
Tre generationer senare fanns även byns fjärde skolmästare i gården.
Entry filed under: Uncategorized.
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed