Om mig själv

Göran Skarner, född 1941 i Siljansnäs, Dalarna.

Gift med Geetha Edamaruku, född 1956 i Kottayam, Kerala, Sydindien, som innehar doktorsgrad i internationell biståndsinformationsteknik, arbetar som internationell konsult och egenföretagare inom media, information och kommunikation och som ackrediterad utlandskorrespondent vid UD i Stockholm.

Vi har ett barn Maina, född 1982, socionomutbildad vid Lunds universitetsfilial i Helsingborg och läser på sin mastersutbildning inom EU sociallag vid Lunds universitet. Tillbringade ett år med studier i Kerala 2011-2012, vidare praktikstudier i Budapest (Ungern) och Turin (Italien) under 2014. Hon arbetade som anhörigkonsult/samordnare i Malmö Stad 2012-2013 och är f.n. (2015) socialsekreterare i Ekerö kommun utanför Stockholm.

Min akademiska bakgrund är skogsmästare, civilekonom och doktorsgrad i skogsekonomi.

Jag har jobbat som internationell skoglig konsult under c:a 35 år i Afrika och i Asien. Den professionella akademiska karriären började för FAO (FN:s Food and Agriculture Organization) i Swaziland i södra Afrika år 1974, och jag avslutade med mitt sista konsultuppdrag år 2009  som skogsekonom för Världsbanken i Vietnam. Huvuddelen av mina tidsmässigt längre konsultuppdrag i olika länder har varit i Vietnam sju år, Nepal sex år, och på indonesiska Borneo under tre år. Dessutom har jag besökt eller tillbringat eller arbetat i Indien varje år sedan 1975.

De mer udda privata resor jag gjort är en bilresa Kapstaden-Stockholm 2 500 mil med egen bil 1975, tågresa Hanoi-Helsingfors 1977, med egen bil Indien runt 1 700 mil 1981, med egen bil Tanzania-Burundi-Rwanda-Uganda-Kenya-Tanzania 1987, med buss-båt-flyg Borneo runt år 2000, på cykel 100 mil i Laos 2006 i kombination med 200 mil på motorcykel i Kambodja. År 2012 tog jag två veckor på mig för min årliga hemresa från Kerala: Thiruvananthapuram – Dubai – Alexandria – tåg till Kairo – flyg till Casablanca – hyrde bil för marockansk rundresa bl.a. till Agadir – Marrakesh – vidare flyg till Riga -Arlanda.

Bor efter pensioneringen under vintrarna mestadels på vår gummiplantage ”G&G Estate – Mukkunni Hill” några kilometer utanför delstatsprovinsen Keralas huvudstad Thiruvananthapuram i Sydindien. Somrarna försöker vi tillbringa i min gamla fädernegård med anor från 1530-talet från min mors sida. Gården är belägen  i centrala Almo by med 100 invånare i gamla socknen Siljansnäs (tidigare Näsbygge fjärding), Leksands kommun, i Dalarna. Även min far hade sina rötter från 1500-talet i grannbyn Björken.

Nuvarande huvudsysselsättning är byhistorisk forskning i Siljansnäs, samt underhåll av egen skog i Dalarna och egen gummiplantage i Kerala.

Annonser

25 kommentarer Add your own

 • 1. Richard Tutzauer  |  2009-12-22 kl. 12:03

  Hej Göran, hej Geetha!

  Det var trevligt allt höra fra Er och läsa hur Ni har det.

  Själv bor vi sedan 12 aar tillbaka Besch, i trerikshörn mellan Tyskland, Frankrike och Luxemburg och har det bra här. Vi, det är Rahawa, min fru fra Etiopien, sonen Leo, som läser informatik och den yngste, 1,80 m laang, Felix, 17 aar, studerande ekonomi. Öppet hus har vi varje dag – speciellt Juletiden.

  Betr. din fraaga om trerikshörn, saa har jag av ca 165 möjliga enbart, beroende paa nogrannhetskrav, ca 31 i min samling. Maanga kvar! 2007 arrangerades ett ”Treriks-Relay-Marathon” paa hemmaplan, där vi, Felix och jag deltog. Leo hadde skadat sig ved kik-boxing och kunne inte vara med. Fotos, som blev tagna var i Internet. Jag har inte hittad dem just nu. Skickar Er länken senare.

  Ni firar väl Jul och Nyttaar ogsaa, och vi sender Er de beste önskningar till festen och för ett lyckligt Nytt AAr 2010.

  Richard

  Svara
  • 2. Esa Hurtig  |  2010-07-28 kl. 09:05

   Richard,

   eller Göran/Geetha,

   vi försöker att få igen kontakt med Richard och Rahawa. Vi har glömt addresset. Hur kan vi få det?

   Hälsningar,

   Ritva och Esa

   Svara
   • 3. Göran  |  2010-07-29 kl. 06:02

    Trevligt med ett livstecken från er igen efter många år i Afrika och speciellt i Asien. Mejladressen är:
    tutz@gmx.net

 • 4. Hjortronmyren  |  2010-05-10 kl. 08:50

  Glömde tidigare skriva att jag tycker detta är en mycket trevlig och intressant blogg!

  Svara
  • 5. Göran  |  2010-05-11 kl. 06:28

   Tack för komplimangen från min morfars systers dotterson! Det inspirerar inför en fortsättning, och lycka till med din egen blogg!

   Svara
 • 6. Esa Hurtig  |  2010-07-28 kl. 08:58

  Hej, Göran och Geetha,
  bästä halsningar från Finland och nu från norra-Finland, Kemiälvdalen, där vi har sommarhus. Allerdings vi bor i Esbo, närä Helsinfors. Jär är nu pensionerad och just jobbing med vårt nytt villa i Esbo. Senaste vinter gick med att bygga det nya huset. Vi byter till vårt nytt hus after att ha haft vårt semeter.

  Allt är som vanligt, samma kärlek och familjen mår bra. Om du får detta mail, var så god och skicka något meddelande.

  Vi har vårt hela familj och många andra här påsommarlov, och ert namn kom i håg, när vi pratade, hur fint det var i eran sommerhus i södra Indien. Tack för det en gång mera.

  Bästa hälsningar,

  Ritva och Esa

  Svara
 • 7. Seppo  |  2011-08-09 kl. 08:43

  Hi Göran,

  This is Seppo and Sirkka Hartikainen calling from Canberra, Australia. Do you still remember us from the time in Tanzania where we were almost neighbours?

  It was fine to find you googled and found very easily.

  Why I am writing is that I would like to know if you were interested in a new businesss adventure, starting from Kerala and afterwards moving to any state(s) of India. It is not anything I can start, alone or otherwise, because the owner of the business is a Canadian fellow in the USA. I have, however, written to him that he/we should seriously consider Kerala to start with, and that’s how I remembered you. Or course I have remembered you also otherwise although we have not communicated recently!

  Could you please contact me by the following email, and let us develop some ideas in case the American becomes serious as well.

  Best greetings to Geetha and Maina.

  Seppo

  sepposirkkahart@hotmail.com
  Skype: sepposirkka

  Svara
 • 8. Eva Storm  |  2011-10-06 kl. 11:15

  Hejsan,

  Hur kommer det sig att du har skrivit om Per Markus är du släkt med honom. Jag är. Mvh Eva Storm i Järfälla Stockholm

  Svara
  • 9. Göran  |  2011-10-07 kl. 05:40

   Ja, jag är ju gammal missionsförbundare och har alltid fascinerats av Per Markus missionsgärning. Då Sten-Åke Pettersson kontaktade mig, att han sett Per Markus hustrus begravningsplats på Leksands kyrkogård, i kombination med att det pågår en studiecirkel om byforskning i Hjulbäck, tyckte jag att det var intressant att ta tag i att söka lite mera info om Per Markus. Jag har nu en hel del, som jag inte visste förut. Men kanske du har mer att komplettera med?

   Lite släktbakgrund har jag med Per Markus. Han var ju bror till mina kusiner Bengt och Arne Markus farfar Daniel Markus. Men varför undrar du? Jag antar att du är i släkten?

   Svara
 • 10. Eva Storm  |  2011-10-31 kl. 08:40

  Hej Det var så himla lustigt att helt plötsligt dök det upp information om Per Markus som vi absolut inte hade någon information om. Vi har precis sålt Markusgården i Hjulbäck och då känns det ännu viktigare att söka reda på våra rötter. Jag vet så långt tillbaka som du uppgivit i din artikel här ovan. Men jag visste inte att släkten även kom från Almo. Vi vet ingenting om Per Markus missionsgärning så du får gärna berätta. Bengt och Arne är min pappas kusiner. Min pappa Bertil Marcus var son till Edit Markus som var syster med Bengt och Arnes pappa Emil Markus. Jag är barnbarnsbarn till Daniel Markus. Jag heter Eva Marcus, gift Storm och har tre syskon Kent, Lars och Jan. Vilka är de olika Markusgårdarna du nämner vad heter dom gårdarna idag, finns dom kvar? Hur är du släkt med Per Markus, kommer din släkt också från gården? Mvh Eva

  Svara
  • 11. Göran  |  2011-10-31 kl. 09:21

   Eva! Har skickat en mejl direkt till dig med ett hastigt svar, eftersom jag nu är på väg till mitt vinterviste i Kerala

   Svara
 • 12. Esa Hurtig  |  2012-10-28 kl. 06:35

  Geetha och Göran,
  hälsningar från Esbo. Jag reser i morgon bitti till Tyskland och försökte hitta Richard`s address (och kanske besöka honom) eller telefonnummer, och hittade denna blog. Trevligt. Jag skriver mera, när det finns mera tid. Allt bra till er båda.
  Esa och Ritva

  Svara
  • 13. Göran  |  2012-10-29 kl. 03:32

   Jätteroligt att få höra av er ibland. Är det jobb du fortfarande är ute på Esa? Hoppas att du får tag i Richard. Lycka till och vi hörs/ses

   Svara
 • 14. Jeanette Bergström  |  2013-01-27 kl. 05:36

  Hej!

  Har varit i Kerala tre gånger tidigare men det var för över 10 år sedan. Planerar att ta med min sambo, dotter, syster och svåger dit över jul och nyår. Funderar på om ni kan rekommendera någon firma för backwater cruise? Både 8-timmars och 24-timmars. Längtar att ta den turen igen… 🙂

  Hälsningar
  /Jeanette

  Svara
  • 15. Göran  |  2013-01-27 kl. 06:53

   Föreslår att du kontaktar min lokale researrangör Aries travel i Trivandrum , ägt av min gode vän Rajiv. Han bör kunna hjälpa dig med förslag och bokningar.

   Svara
 • 16. Jaci FRYXELL  |  2013-02-20 kl. 07:22

  Can’t read this but picked up a few details I recognized. Would live to reconnect

  Svara
 • 17. Yvonne Jelbring-Törnqvist  |  2014-01-25 kl. 05:27

  Hej Göran:)
  Så roligt att få läsa din blogg från vår segling i somras.
  Jag håller på att lägga upp många av de bilder som jag tog i somras i en hemlig Facebookgrupp där bara vi som seglade med har tillträde till dessa bilder.
  Jag har skickat en vänförfrågan till dig över Facebook. Om du bekräftar min förfrågan kan jag lägga in dig i gruppen så att du och Geeta kan få tillgång till bilderna.
  Hoppas att du och Geeta har det bra i Kerala och att ni nu kan får återuppleva en del av seglatsen genom mina fotografier 🙂

  Svara
 • 18. Fam Tolby  |  2014-09-08 kl. 08:03

  Hej Göran och Geeta !
  Sist vi sågs var på Zanzibar på 90talet då vår yngsta son Alex gick på svenska skolan i Nairobi .Vi jobbade i Uganda på den tiden.Vi har åkt en hel del i Dalarna och också varit i eran lilla by där.Nu för tiden är vi mycket i Turkiet men bor för övrigt fortsatt på Lidingö.
  Hälsningar från
  fam Tolby Ham Yen, Vietnam!

  Svara
 • 19. Ulla Jacobsson  |  2015-03-02 kl. 03:34

  Hej Göran, läste att du har släkt från Björken, intressant. Min farfar Gräfnings Per Andersson, kom från W Björken.

  Svara
 • 20. Marcus  |  2016-08-23 kl. 10:34

  Hej,

  Jag skulle vilja veta mer om hur Jonesnamnet kom till byn. Du skriver att du har en detaljerad redogörelse, som kan mejlas över. Gör gärna det! Mvh Marcus

  Svara
  • 21. Göran  |  2016-08-25 kl. 11:32

   Tack Marcus för ditt intresse. Jag återkommer med en mejl direkt till dig om några dagar eller under nästa vecka. /Göran

   Svara
 • 22. Someswar Das  |  2018-02-28 kl. 02:35

  Hey Mr. Skarner,
  I am Mr. Das from Bangladesh. Do you remember me? I sent you a friend request on facebook. I would love to talk to you after all these years and know how you are doing in your life.

  Svara
  • 23. Göran  |  2018-02-28 kl. 03:04

   Yes, I remember you very well. Nice to hear from you after so many years, and will contact you.

   Svara
 • 24. ingrid meldahl  |  2018-03-04 kl. 10:22

  glömmer aldrig när vi vandrade utmed bäckar norr om Ham Yen och kom upp till byar som knappast sett en blondin tidigare, janne Lebrun var oxå med. Jag arbetade som sjuksyster i 8 mån.

  Svara
  • 25. Göran  |  2018-03-05 kl. 01:30

   Kul att upplevelsen blev ett så starkt minne. Det var för 40 år sedan!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggare gillar detta: