Om mig själv

Göran Skarner, född 1941 i Almo by (egentligen Mora lasarett där min mor var inlagd), Siljansnäs socken, Leksands kommun, Dalarna landskap och län.

Gift sedan 1980 med Geetha Edamaruku Skarner, född 1956 i Kottayam, Kerala, Sydindien, som innehar doktorsgrad i internationell biståndsinformationsteknik, har arbetat som journalist och internationell konsult, egen företagare inom information och kommunikation och som ackrediterad utlandskorrespondent vid Utrikesdepartmentet  i Stockholm. Numera pensionär.

Vi har ett barn Maina, född 1982, socionomutbildad vid Lunds universitetsfilial i Helsingborg och avslutar för närvarande (april 2023) sin mastersutbildning vid Stockholms universitet. Hon arbetade som anhörigkonsult/samordnare i Malmö Stad 2012-2013, praktikstudier i Budapest (Ungern) och Turin (Italien) under 2014 och var socialsekreterare 2015-2020 i Ekerö kommun utanför Stockholm.

Min akademiska bakgrund är skogsmästare, civilekonom från Uppsala universitet och doktorsgrad i skogsekonomi.

Jag har jobbat som internationell skoglig konsult under c:a 35 år i Afrika och i Asien. Den professionella akademiska karriären började för FAO (FN:s Food and Agriculture Organization) i Swaziland i södra Afrika år  1974-75. Sedan följde ett rörligt konsultliv, då huvuddelen av mina tidsmässigt längre konsultuppdrag i olika länder har varit i Vietnam sju år, Nepal sex år och på den indonesiska delen av Borneo under tre år. Dessutom har jag besökt, tillbringat eller arbetat i Indien varje år sedan 1975. Min professionella internationella  karriär avslutades med ett uppdrag som chefsutvärderare av ett stort EU/UNDP landsbygdsutvecklingsprogram med 146 projekt i åtta länder i Sydostasien under 2007 och vidare som skogsekonom för Världsbanken i Vietnam 2008-2009.

De mer udda privata resor jag gjort är en bilresa Kapstaden-Stockholm 2 500 mil med egen bil 1975, jorden-runtresa med flyg 1976, tågresa Hanoi-Helsingfors 1977, med egen bil Indien runt 1 700 mil 1981, med egen bil Tanzania-Burundi-Rwanda-Uganda-Kenya-Tanzania 1987, med buss-båt-flyg Borneo runt år 2000, på cykel 100 mil i Laos med min bror Rune 2006 i kombination med en egen 200-milafärd på motorcykel i Kambodja. År 2012 tog jag två veckor på mig för min årliga hemresa från Kerala. Då reste jag Thiruvananthapuram – Dubai – Alexandria – tåg till Kairo – flyg till Casablanca – hyrde bil för en marockansk rundresa bl.a. till Agadir och Marrakesh – vidare flyg till Riga-Arlanda. Det blev min sista större udda livsresa.

Bor efter ett omväxlande och rikt liv som pensionär under vintrarna mestadels på vår gummiplantage ”G&G Estate – Mukkunni Hill” några kilometer utanför delstatsprovinsen Keralas huvudstad Thiruvananthapuram i Sydindien. Somrarna försöker vi tillbringa på min 500 år gamla fädernegård PerNilsgården med anor från 1530-talet från både min fars och min mors sida. Gården är belägen  i centrala Almo by med 100 invånare i den gamla socknen Siljansnäs (tidigare Näsbygge fjärding) i Dalarna.

Nuvarande huvudsysselsättning är byhistorisk forskning i Siljansnäs, samt underhåll av egen tall- och granskog i Dalarna och på den egna gummiplantagen i Kerala.

34 kommentarer Add your own

  • 1. Richard Tutzauer  |  2009-12-22 kl. 12:03

    Hej Göran, hej Geetha!

    Det var trevligt allt höra fra Er och läsa hur Ni har det.

    Själv bor vi sedan 12 aar tillbaka Besch, i trerikshörn mellan Tyskland, Frankrike och Luxemburg och har det bra här. Vi, det är Rahawa, min fru fra Etiopien, sonen Leo, som läser informatik och den yngste, 1,80 m laang, Felix, 17 aar, studerande ekonomi. Öppet hus har vi varje dag – speciellt Juletiden.

    Betr. din fraaga om trerikshörn, saa har jag av ca 165 möjliga enbart, beroende paa nogrannhetskrav, ca 31 i min samling. Maanga kvar! 2007 arrangerades ett ”Treriks-Relay-Marathon” paa hemmaplan, där vi, Felix och jag deltog. Leo hadde skadat sig ved kik-boxing och kunne inte vara med. Fotos, som blev tagna var i Internet. Jag har inte hittad dem just nu. Skickar Er länken senare.

    Ni firar väl Jul och Nyttaar ogsaa, och vi sender Er de beste önskningar till festen och för ett lyckligt Nytt AAr 2010.

    Richard

    Svara
    • 2. Esa Hurtig  |  2010-07-28 kl. 09:05

      Richard,

      eller Göran/Geetha,

      vi försöker att få igen kontakt med Richard och Rahawa. Vi har glömt addresset. Hur kan vi få det?

      Hälsningar,

      Ritva och Esa

      Svara
      • 3. Göran  |  2010-07-29 kl. 06:02

        Trevligt med ett livstecken från er igen efter många år i Afrika och speciellt i Asien. Mejladressen är:
        tutz@gmx.net

  • 4. Hjortronmyren  |  2010-05-10 kl. 08:50

    Glömde tidigare skriva att jag tycker detta är en mycket trevlig och intressant blogg!

    Svara
    • 5. Göran  |  2010-05-11 kl. 06:28

      Tack för komplimangen från min morfars systers dotterson! Det inspirerar inför en fortsättning, och lycka till med din egen blogg!

      Svara
  • 6. Esa Hurtig  |  2010-07-28 kl. 08:58

    Hej, Göran och Geetha,
    bästä halsningar från Finland och nu från norra-Finland, Kemiälvdalen, där vi har sommarhus. Allerdings vi bor i Esbo, närä Helsinfors. Jär är nu pensionerad och just jobbing med vårt nytt villa i Esbo. Senaste vinter gick med att bygga det nya huset. Vi byter till vårt nytt hus after att ha haft vårt semeter.

    Allt är som vanligt, samma kärlek och familjen mår bra. Om du får detta mail, var så god och skicka något meddelande.

    Vi har vårt hela familj och många andra här påsommarlov, och ert namn kom i håg, när vi pratade, hur fint det var i eran sommerhus i södra Indien. Tack för det en gång mera.

    Bästa hälsningar,

    Ritva och Esa

    Svara
  • 7. Seppo  |  2011-08-09 kl. 08:43

    Hi Göran,

    This is Seppo and Sirkka Hartikainen calling from Canberra, Australia. Do you still remember us from the time in Tanzania where we were almost neighbours?

    It was fine to find you googled and found very easily.

    Why I am writing is that I would like to know if you were interested in a new businesss adventure, starting from Kerala and afterwards moving to any state(s) of India. It is not anything I can start, alone or otherwise, because the owner of the business is a Canadian fellow in the USA. I have, however, written to him that he/we should seriously consider Kerala to start with, and that’s how I remembered you. Or course I have remembered you also otherwise although we have not communicated recently!

    Could you please contact me by the following email, and let us develop some ideas in case the American becomes serious as well.

    Best greetings to Geetha and Maina.

    Seppo

    sepposirkkahart@hotmail.com
    Skype: sepposirkka

    Svara
  • 8. Eva Storm  |  2011-10-06 kl. 11:15

    Hejsan,

    Hur kommer det sig att du har skrivit om Per Markus är du släkt med honom. Jag är. Mvh Eva Storm i Järfälla Stockholm

    Svara
    • 9. Göran  |  2011-10-07 kl. 05:40

      Ja, jag är ju gammal missionsförbundare och har alltid fascinerats av Per Markus missionsgärning. Då Sten-Åke Pettersson kontaktade mig, att han sett Per Markus hustrus begravningsplats på Leksands kyrkogård, i kombination med att det pågår en studiecirkel om byforskning i Hjulbäck, tyckte jag att det var intressant att ta tag i att söka lite mera info om Per Markus. Jag har nu en hel del, som jag inte visste förut. Men kanske du har mer att komplettera med?

      Lite släktbakgrund har jag med Per Markus. Han var ju bror till mina kusiner Bengt och Arne Markus farfar Daniel Markus. Men varför undrar du? Jag antar att du är i släkten?

      Svara
  • 10. Eva Storm  |  2011-10-31 kl. 08:40

    Hej Det var så himla lustigt att helt plötsligt dök det upp information om Per Markus som vi absolut inte hade någon information om. Vi har precis sålt Markusgården i Hjulbäck och då känns det ännu viktigare att söka reda på våra rötter. Jag vet så långt tillbaka som du uppgivit i din artikel här ovan. Men jag visste inte att släkten även kom från Almo. Vi vet ingenting om Per Markus missionsgärning så du får gärna berätta. Bengt och Arne är min pappas kusiner. Min pappa Bertil Marcus var son till Edit Markus som var syster med Bengt och Arnes pappa Emil Markus. Jag är barnbarnsbarn till Daniel Markus. Jag heter Eva Marcus, gift Storm och har tre syskon Kent, Lars och Jan. Vilka är de olika Markusgårdarna du nämner vad heter dom gårdarna idag, finns dom kvar? Hur är du släkt med Per Markus, kommer din släkt också från gården? Mvh Eva

    Svara
    • 11. Göran  |  2011-10-31 kl. 09:21

      Eva! Har skickat en mejl direkt till dig med ett hastigt svar, eftersom jag nu är på väg till mitt vinterviste i Kerala

      Svara
  • 12. Esa Hurtig  |  2012-10-28 kl. 06:35

    Geetha och Göran,
    hälsningar från Esbo. Jag reser i morgon bitti till Tyskland och försökte hitta Richard`s address (och kanske besöka honom) eller telefonnummer, och hittade denna blog. Trevligt. Jag skriver mera, när det finns mera tid. Allt bra till er båda.
    Esa och Ritva

    Svara
    • 13. Göran  |  2012-10-29 kl. 03:32

      Jätteroligt att få höra av er ibland. Är det jobb du fortfarande är ute på Esa? Hoppas att du får tag i Richard. Lycka till och vi hörs/ses

      Svara
  • 14. Jeanette Bergström  |  2013-01-27 kl. 05:36

    Hej!

    Har varit i Kerala tre gånger tidigare men det var för över 10 år sedan. Planerar att ta med min sambo, dotter, syster och svåger dit över jul och nyår. Funderar på om ni kan rekommendera någon firma för backwater cruise? Både 8-timmars och 24-timmars. Längtar att ta den turen igen… 🙂

    Hälsningar
    /Jeanette

    Svara
    • 15. Göran  |  2013-01-27 kl. 06:53

      Föreslår att du kontaktar min lokale researrangör Aries travel i Trivandrum , ägt av min gode vän Rajiv. Han bör kunna hjälpa dig med förslag och bokningar.

      Svara
  • 16. Jaci FRYXELL  |  2013-02-20 kl. 07:22

    Can’t read this but picked up a few details I recognized. Would live to reconnect

    Svara
  • 17. Yvonne Jelbring-Törnqvist  |  2014-01-25 kl. 05:27

    Hej Göran:)
    Så roligt att få läsa din blogg från vår segling i somras.
    Jag håller på att lägga upp många av de bilder som jag tog i somras i en hemlig Facebookgrupp där bara vi som seglade med har tillträde till dessa bilder.
    Jag har skickat en vänförfrågan till dig över Facebook. Om du bekräftar min förfrågan kan jag lägga in dig i gruppen så att du och Geeta kan få tillgång till bilderna.
    Hoppas att du och Geeta har det bra i Kerala och att ni nu kan får återuppleva en del av seglatsen genom mina fotografier 🙂

    Svara
  • 18. Fam Tolby  |  2014-09-08 kl. 08:03

    Hej Göran och Geeta !
    Sist vi sågs var på Zanzibar på 90talet då vår yngsta son Alex gick på svenska skolan i Nairobi .Vi jobbade i Uganda på den tiden.Vi har åkt en hel del i Dalarna och också varit i eran lilla by där.Nu för tiden är vi mycket i Turkiet men bor för övrigt fortsatt på Lidingö.
    Hälsningar från
    fam Tolby Ham Yen, Vietnam!

    Svara
  • 19. Ulla Jacobsson  |  2015-03-02 kl. 03:34

    Hej Göran, läste att du har släkt från Björken, intressant. Min farfar Gräfnings Per Andersson, kom från W Björken.

    Svara
  • 20. Marcus  |  2016-08-23 kl. 10:34

    Hej,

    Jag skulle vilja veta mer om hur Jonesnamnet kom till byn. Du skriver att du har en detaljerad redogörelse, som kan mejlas över. Gör gärna det! Mvh Marcus

    Svara
    • 21. Göran  |  2016-08-25 kl. 11:32

      Tack Marcus för ditt intresse. Jag återkommer med en mejl direkt till dig om några dagar eller under nästa vecka. /Göran

      Svara
  • 22. Someswar Das  |  2018-02-28 kl. 02:35

    Hey Mr. Skarner,
    I am Mr. Das from Bangladesh. Do you remember me? I sent you a friend request on facebook. I would love to talk to you after all these years and know how you are doing in your life.

    Svara
    • 23. Göran  |  2018-02-28 kl. 03:04

      Yes, I remember you very well. Nice to hear from you after so many years, and will contact you.

      Svara
  • 24. ingrid meldahl  |  2018-03-04 kl. 10:22

    glömmer aldrig när vi vandrade utmed bäckar norr om Ham Yen och kom upp till byar som knappast sett en blondin tidigare, janne Lebrun var oxå med. Jag arbetade som sjuksyster i 8 mån.

    Svara
    • 25. Göran  |  2018-03-05 kl. 01:30

      Kul att upplevelsen blev ett så starkt minne. Det var för 40 år sedan!

      Svara
  • 26. Björn Kempe  |  2018-06-08 kl. 05:04

    Hej Göran! Jag heter Björn Kempe och bor sedan 15 år i Sparbu i Tröndelag men jag är från Alsens socken i Jämtland. Såg på nätet att du har lagt ut din forskning om bl a Daniel Skräck Malm vilket gjorde mig väldigt intresserad. I fjol hade vi besök av släkt från Nebraska som främst såg på platser i Jämtland de har anor från. I år ska de återkomma för att besöka platser i Tröndelag som de även har anor från men även vill de till framförallt Leksand och Siljansnäs eftersom deras anfader och anmoder kom därifrån. Anfadern hette Liss Olof Olofsson (f 1850 27/1 i Alvik) och var äldste bror till Daniel Malm. Han bytte namn i USA till Oliver Asplin. Hans hustru hette Ris Margareta Ersdotter (f 1855 24/1 i Alvik) och de får sex barn och det är ett barnbarn till deras yngsta dotter Elma och hennes dotter som kommer hit i sommar. Vi hade tänkt oss till Dalarna den 24 och 25 juli för att få se trakten. Är det möjligen så att du finns i Siljansnäs vid den tiden så skulle vi gärna vilja träffa dig – om du har tid och lust.
    Hilsen, Björn Kempe

    Svara
  • 27. Linnea Skog  |  2018-07-09 kl. 12:58

    Hej Göran! Jag arbetar som antikvarie på Länsstyrelsen i Dalarnas län. Vi har fått in en förfrågan om att göra härbrena i Almo till byggnadsminne. Jag hittade din blogg och skulle gärna komma i kontakt med dig angående Almos historia. Mig når du genom att ringa mig på länsstyrelsen på 010-225 04 34. Jag försöker också nå dig genom ett telefonnummer jag hittade på nätet. Med vänliga hälsningar, Linnea Skog

    Svara
  • 28. Ludvig Olovsson  |  2018-08-18 kl. 02:42

    Hej Göran. Min morfars mormor kom från byn Björken och hette Anna och var född den 5 juni 1894 och var dotter till Näsmans Anna Eriksdotter född 1873. Anna står som oäkta i kyrkböckerna och jag såg att du hade fadern inlagd på MyHeritage men kunde dock inte se hans namn, så jag undrar vem fadern är?
    Mvh Ludvig

    Svara
    • 29. Göran  |  2018-08-18 kl. 12:05

      Hej Ludvig!
      Nej jag känner inte till fadern. Undrar vart då såg en uppgift om att jag har fadern inlagd?
      Din mejladress Ludvig.olovsson@gmail.com på MyHeritage fungerar inte!

      Svara
  • 30. Patrik forslin  |  2020-01-03 kl. 12:36

    Hej!
    Har kört fast i min släktforskning varför jag googlade gårdnamnet Smångs.och kom till din informativa blogg. Det rör en Mats Persson född september 1775 i Smångs i byn Björken. Jag får inte fatt på byn eller gården innan 1777. Vet du om böcker fattas eller om det ligger under ngn annan by? Jag har nog liknande problem i fler gårdar och byar i trakten.
    Utöver detta festligt att läsa att ni firat nyår på mina goda vänner Anders och Leos ställe!
    Hälsningar
    Patrik Forslin

    Svara
  • 31. Göran  |  2020-01-03 kl. 03:34

    Hej Patrik! Blogga mig gärna på gskarner@gmail.com så kan vi tillsammans gå vidare med din fråga. Under tiden, har du använt ”smångs” i sökrutan i min blogg. Pröva det! I eftermiddag har vi ett större party på Mukkunni Hill och jag räknar med att Anders och Leo dyker upp. God fortsättning!

    Svara
  • 32. Birgitte Brammås  |  2023-03-11 kl. 11:39

    Hej Hej! Jag heter Birgitte Brammås född karlsson. Jag har läst lite om dig och först fått tipps via Facebooks sidan Almo by. Jag lade ut en bild på ett hus som mina släktingar kommer ifrån, och vad jag förstår så är det huset du bor i nu. Mina anor kommer ifrån min mormors sida, jag fick efter min mors död överta hennes släktforskning och där fanns den bilden på ditt hus. Min mormors flicknamn är Frisell, född 1914 den 17 februari.
    Tack på förhand Birgitte (Gitte)

    Svara
  • 33. Göran  |  2023-03-11 kl. 03:09

    Hej Gitte!
    Tack för att du hör av dig! Ja jag vet mycket väl vem du är, därigenom att jag blev mycket bekant med din mor Lillemor. Du skriver att hon avlidit, vilket jag inte fått veta tidigare. Jag beklagar! Kontakta mig gärna per mejl till gskarner@gmail.com så ska jag svara mera utförligt. Ja det stämmer att huset du nämner om är på min gård i Almo.
    Hälsar Göran

    Svara
    • 34. Gitte Brammås  |  2023-03-11 kl. 03:34

      Jag brukar ofta vara till Rättvik eftersom en av min döttrar bor där….tillbaks till rötterna hemkommun.

      Svara

Lämna en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed