Befolkning och förmögenheter 1571 i Leksand

2016-06-03 at 07:44 Lämna en kommentar

Leksands socken hade vid 1570-talets början cirka 3200 invånare uppdelade på fyra fjärdingar av vilka cirka drygt 500 bodde i den västra delen Näsbyggefjärding, vilket ungefär motsvarar det område dagens Siljansnäs består av.

I Almo hade vi tio skattebönder, vilket skulle innebära cirka 50 personer med i genomsnitt 5 personer per hushåll, eftersom alla hushåll i byn var jordbrukare med ganska nystartade hushåll. Även specialister som skomakare och svarvare var vid den tiden skattebönder.

Leksands socken ansågs vara något mer förmögen än övriga grannsocknar i Öster Dalarna. Den genomsnittliga förmögenheten per hushåll var i Leksand och Ål 85 mark, medan den i Gagnef och Rättvik var 74 mark. Längre norrut var motsvarande genomsnittssiffra 68 mark i Mora, då Älvdalen exkluderades, och Orsa 50 mark.

Då vi går ner till bynivå och inkluderar byar i Leksands socken med fem eller fler hushåll ligger Romma i topp med 295 mark. Vår grannby Alvik kommer in som god tvåa med 153 mark, och sedan följer Hälla med 123. Almo blev i förmögenhet per hushåll den fjärde byn i rangordningen i Leksands socken med 122 mark .

Hur kunde då Almo och Alvik ha blivit så förmögna efter bara ett knappt sekels tillvaro? Det ser först onekligen lite märkligt ut att de båda byarna på sydvästra sidan av Alviken i södra Siljansnäs skulle ha varit så snabbt berikat. Jag skulle tro att det geografiska läget var av avgörande betydelse.

Fornbybanken fanns inte och all hästtrafik norrifrån Sollerön-Venjan passerade byarna Almo och Alvik efter att den färdats den långa obebyggda sträckan genom de stora skogarna från Gesunda. Det blev säkert många övernattningar i de två byarna och små gästgiverier växte upp. Vi har dock inga belägg för att sådana gästgiverier har funnits i Almo och Alvik på 1500-talet men det är ett rimligt antagande.

Från dessa två byar gick ju inga exportvaror ut, och jordarna var ju egentligen bättre på Björkbergets södra sluttningar i  norra Alvikens byar. Vad återstod sedan att berika Almo och Alvik på sandmarkerna på norrsidan av Granbergets och Mackbergets sluttningar?

Sedan kommer vi till individers förmögenhet i de båda byarna, men det kommer jag att blogga om i morgon.

Entry filed under: Uncategorized.

Skattepålagan i Almo 1571 Personliga förmögenheter 1571

Lämna en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv