Almos historia Del 8 – 1600-decenniet Västra Almo

2016-09-28 at 05:11 Lämna en kommentar

Under hela 1500-talet byggdes det upp nio gårdar i Almo.

Förutom två av dessa har alla övriga sju uppkommit från de två ursprungsgårdarna Pelles i Västra Almo och Momats i Östra Almo. Gårdarna Tysk och BackMats införde nytt blod i Västra respektive Östra Almo. Han som uppförde BackMatsgården hette Halfvardsson och härstammade säkerligen inte från Leksands socken.

Det första decenniet av 1600-talet innebar en nybyggnadsperiod för Almo, då två nya gårdar byggdes upp i den västra delen av byn och två gårdar i den östra.

Den första yrkesmannen Erik Persson anländer med sin hustru Brita och bygger upp den första Risgården (RisSandbergs) omedelbart norr om Ollasgården. Han var svarvare men var även egen jordägare och skattebetalare.

Hans namn förekommer bara fram till 1616 men hans hustru lever och finns med i mantalslängderna fram till 1640. De saknade arvingar, och deras tillvaro i byn blev en kort parentes. Däremot blev deras mantal kvar, som år 1653 övertogs av Ris Mats Olsson.

img_1514-sst-karta-ostra-centrala-vastra-almoPå del av storskifteskartan från 1826 kan vi nerifrån och upp i den vänstra kanten följa de gamla gårdarnas placering i byn. Littera L är Hans, J är PerNils, Oa är Tysk, R är Ollas och gården med gårdsplan nummer 115 är Svarvar-Ris-Sandbergsgården.

Sonen Per i PerNilsgården bygger under 1600-decenniet upp en egen gård längre österut sett från centrumklungan av gårdar i Västra Almo. Det blev den gamla Smångsgården, där vi som är lite äldre i byn kommer ihåg att skomakare Back Johan höll till. På storskifteskartan fick gården litterabeteckningen Na. Den gården revs under perioder, och då boningshuset med de sista byggnaderna revs i början av 1970-talet är den gården borta för alltid.

Det var de två gårdar som tillkom i Västra Almo. I min nästkommande blogg skriver jag om de två gårdar som tillkom i Östra Almo under 1600-decenniet. Vilka var dessa två?

Det är lätt gissat eftersom de blev närmaste granngårdar till BackMatsgården uppe på Backen.

Entry filed under: Uncategorized.

Sammanfattning av Almos utveckling under 1500-talet Almos historia Del 9 – 1600-decenniet Östra Almo

Lämna en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv